Yunan Mitolojisi Apollon Kimdir?

Yunan mitolojisi Apollon; ışığın, müzik ve sanatın tanrısıdır. Ayrıca kehanetinde tanrısı olan Apollon; Zeus ve Leto’nun birleşmesinden dünyaya gelmiştir. Sarışın ve yakışıklı bir erkek olarak tasvir edilen Apollon; ok-yay, lir, defne gibi figürler ile sembolize edilmektedir. Apollon; avcılık ve ay tanrıçası Artemis’in ikiz kardeşi olarak Yunan mitolojisinde yer almaktadır.

Yunan Mitolojisi Apollon Ve Özellikleri

Yunan mitolojisi Apollon; Zeus ve Leto’nun birleşmesi ile dünyaya gelen ikiz çocuklardan biridir. Leto; doğum esnasında önce Artemis’i dünyaya getirmiştir. Apollondan bir gün önce dünyaya gelen Artemis; doğum esnasında annesine yardım ederek, Apollon’un doğumunda yer almıştır. Birbirlerinin oldukça zıttı kardeşlerdir.

Apollon; müziğin ve sanatın tanrısıdır. Çaldığı lir ile kendine herkesi hayran bırakmaktır. Bunun yanı sıra Apollon tıpkı kız kardeşi Artemis gibi ok ve yay konusunda da üstün yeteneklere sahiptir. Sağlık ve arınma tanrısı olarak bilinen Apollon’un heykelleri; veba gibi ölümcül salgınları önlemesi amacı ile şehir girişlerine konulurdur.

Apollon; Yunan mitolojisinde sağlıkça tanrısı olarak geçen Asklepion’un da babasıdır. Bunun yanı sıra kehanet konusunda da üstün yetenekleri olan bir tanrıdır. Apollon bu özelliğini; Python’u öldürmesinden sonra kazanmıştır. Apollon; görünüş itibari ile sakin ve naif bir hava verse de Apollon’un öfkesi birçok efsane de konu olmuştur.

Yunan Mitolojisi Apollon Ve Satir Marsyas

Yunan mitolojisi Apollon; sanatın ve müziğin tanrısı olarak da rivayet edilmektedir. Athena; bir gün tanrıların bulunduğu bir şenlikte geyik kemiğinden bir flüt çalar. Herkes bu ses karşısında büyülense de Afrodit ve Hera; Athena ile alay eder. Bunun nedeni anlamak için ormana giden Athena; flüt çaldığı esnada suda yansımasını görür.

Yansıması çok gülünç olduğu için Afrodit ve Hera’nın onunla neden dalga geçtiklerini anlar. Bu flütü atar ve çalacak olanı da lanetler. Satir Marsyas; ormanda gezindiği esnada bu flütü bulur. Çalmaya başladığı an ise herkes büyülenir ve tanrı Apollon’un lirinden bile güzel bir ses olduğunu söylemeye başlarlar. Bunu duyan Apollon bir yarışma düzenler. Ancak yarışma berabere biter.

Apollon; çalgıları ters çevirip çalanın yarışmayı kazanacağını söyler. Flütü ters çalamayan Satir Marsyas kaybeder ve Apollon; satirin derisini yüzerek onu bir çam ağacına çivileyerek cezalandırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir