Yunan Mitolojisi Nedir?

Yunan mitolojisi; Antik Yunan’da ortaya çıkmış Tanrı, Tanrıça, yaratıklar ve kahramanların bulunduğu, evrenin yaratılışını konu alan destanlardır. Eski Yunan dininin temelini oluşturan mitoloji; mythos adı verilen derleyicilerin kaleme aldığı hikâyelerden yola çıkmaktadır. Mitoloji hakkında detaylı bilgiler; mythos yazıları ve döneme ait sanat eserleri incelenerek elde edilmiştir.

Tanrı, Tanrıça ve diğerlerinin bir arada yaşadığı bir dönemi anlatan Yunan mitolojisi; pek çok farklı kültüre de esin kaynağı olmuştur. Romalılar da Yunan mitolojisini benimseyerek kendilerine uyarlamışlardır. Birçok destan ve efsaneye ev sahipliği yapan bu mitoloji de; Tanrılar ve Tanrıçalar kendi aralarında görevlere ayrılmışlardır.

Yunan Mitolojisinde Tanrılar ve Tanrıçalar

Yunan mitolojisi; toplam 12 adet Tanrı ve Tanrıçadan oluşmaktadır. Bu Tanrılar ve Tanrıçalar arasında en büyük ve en güçlüsü Tanrıların Tanrısı Zeus olarak bilinir. Göklerin efendisi ve insanlığın babası olarak adlandırılan baş Tanrı Zeus; efsanelerde ve destanlarda kibirli ve çapkın olarak tasvir edilir.

Tanrılar arasında en çok bilinenlerden biri de denizlerin, toprakların ve depremlerin hâkimi Poseidon; Zeus’un kardeşi olarak bilinmektedir. Üç başlı yabası ile su kaynakları, atlar veya adalar yaratabildiği gibi öfkelendiğinde de Trident’i yere vurarak depremler, tsunamiler ve denizde büyük fırtınalar yaratabilmektedir. Tanrıçalar arasında en meşhur olan Afrodit ise; güzellik ve aşk tanrıçası olarak tasvir edilir. Güzelliğinin yanı sıra oldukça işveli ve cilveli olan Afrodit; üremeyi de sembolize eder.

Yunan Mitolojisinde Yaratılış

Yunan mitolojisi; başlangıçta Khaos adı verilen büyük bir boşluktan oluşmaktaydı. Bu boşluktan ise; Gaia, Erebos, Eros, Hemera, Esir, Tartaros ve Nkys doğar. Gaia yani toprak ana; Pontus ve Uranus’ü doğurur. Ayrıca dağları da yaratır.

Doğa ana;  denizleri simgeleyen Pontus ve gökyüzünü simgeleyen Uranus ile birleşerek evreni çocukları ile doldurur. Uranus ile birleşmesinden; 6 erkek ve 6 dişi çocuğu evrene bırakır. Bu çocukların 6’sı Tanrıları simgelerken, diğer 6’sı ise Tanrıçaları simgelemektedir. Bunlar mitolojide 12 Titan olarak adlandırılmaktadır.

Pontus ile birleşmesinden ise; 3 erkek, 2 dişi deniz Tanrısı doğar. Ancak Uranus; doğan çocukların nefret etmektedir. Oğlu Kronos; Uranus’e kinlenir ve onu öldürür. Uranus’un parçalarından ise evrende yeni Tanrılar ve Tanrıçalar oluşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir