Yunan Mitolojisi Masalları Nelerdir?

Yunan mitolojisi masalları; birçok efsanevi hikâyeye dayanmaktadır. Yunan mitolojisinde; tanrılar, tanrıçalar ve daha pek çok mitolojik yaratık yer almaktadır. Mytho adı verilen kişilerin kaleme aldığı yazılar ile günümüze ulaşan Yunan mitolojisi; fantastik unsurları bakımından masalların yanı sıra filmlere, dizilere ve kitaplara da konu olmayı başarmıştır.

Yunan Mitolojisi Masalları: Herakles’in 12 Görevi

Yunan mitolojisi masalları arasında yer alan Herakles’in 12 Görevi; karısını ve çocuklarını öldüren Herakles’in cezalandırılması için Miken Kralı Eurystheus’un yanına gönderilmesi ile başlar. İlk görevi; Nemea aslanını öldürerek postunu getirmektir. Herakles; Poleponnes ormanına gider ve aslan ile girdiği mücadeleyi kazanarak post’unu alır.

İkinci görevi Lerna ejderini öldürmek olan Herakles; Amymone pınarına gider ve zorlu mücadeleden sonra ejderi öldürmeyi başarır. Üçüncü görevi; altın boynuzlu Kyreneia geyiğini yakalamaktır. Herakles bunu da başarır. 4. Görevi için Erymanthos dağındaki yaban domuzunu da yakalayan Herakles; 5. Görevinde Elis Kralı Augias’ın ahırlarını temizler. 6. Görevi; Stympharos kuş sürüsünü Arkadia gölünden kovmaktır. Herakles bunu da başararak herkesi şaşkına çevirir.

Görevi; kontrol edilmesi güç Girit boğasını yakalamak ve 8. Görevi ise; Diomedes’in atlarını yakalamaktadır. 9. Görevi için Amazon Kraliçesinin kemerini alan Herakles; 10. Görevi için; Geryoneus sığırlarını getiriyor. 11. Görevi; Hesperid’lerin altın elmalarını getirmek olan Herakles’in en zor görevi ise 12. Görev; Hades’in üç başlı köpeği Kerberos’u da getiren Herakles günahlarından arınmayı başarıyor.

Yunan Mitolojisi Masalları: Pandora’nın Kutusu

Yunan mitolojisi masalları arasında yer alan Pandora’nın kutusu; Haberci tanrı Hermes’in Olympos’a giderken ağır kutusunu Pandora ve eşine bırakması ile başlar. Pandora; kutunun içerisinde ne olduğunu merak etmektedir. Merakına yenik düşen Pandora; kutuyu açar ve tüm kötülükler etrafa dağılmaya başlar. Eşine ve kendisine; kibir, kızgınlık, pişmanlık gibi kötü özellikler yapışırken, yaşadıkları mutlu ve huzurlu ormanlarına ise birçok kötülük dağılır.

Epimetheus; kutuyu son anda kapatmayı başarır. Ancak kutudan derin bir ses gelmektedir. Sese kulak veren Pandora ve Epimetheus; ‘beni buradan çıkarın. Yayılan bu kötülükler ile ancak ben baş edebilirim’ diyen bir ses duyarlar. Pandora kutuyu yeniden açar ve bir kelebek görür. Bu kelebek; umudu temsil etmektedir. Tüm kötülüklere rağmen her zaman bir umut vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir