Yunan Mitolojisi Kronos Kimdir?

Yunan mitolojisi Kronos; Gaia ve Uranus’un çocuklarından biridir. Kronos; zamanı sembolize etmektedir. Titan olan Kronos; Zeus, Poseidon, Hera, Demeter, Hades ve Hestia’nın babası olarak Yunan mitolojisinde yer almaktadır. Kronos’un zaman kavramını yarattığı rivayet edilmektedir. Gaia ve Uranus’tan doğan 12 titanların en güçlüsü olan Kronos; Yunan mitolojisinde 1. Nesil Olympos’luların babası olarak yer almaktadır.

Yunan Mitolojisi Kronos Ve Doğumu

Yunan mitolojisi Kronos; Gaia ve Uranus’un birleşmesinden doğan 12 titanlarının sonuncusudur. Khaos zamanı Gaia; Uranus ve Portus’u doğurur. Gaia; Uranus ile birleşerek 6 eril ve 6 dişi çocuktan oluşan titanları dünyaya getirir. Kronos; titanların en güçlüsüdür. Gaia ve Uranus’un birleşmesinden titanların dışında iki farklı tür daha doğmuştur.

Kyklop’lar ve Hekatonkheir’ler olarak adlandırılan bu çocuklar; görünüşleri sebebi ile Uranus’un nefretini kazanmışlardır. Uranus bu çocukları Gaia’nın rahmine geri koymuştur. Canı yanan ve çok öfkelenen Gaia; Kronos’u babasına karşı kışkırtmıştır. Kronos; babası Uranus’a saldırarak onu hadım etmiş ve iktidarın başına geçmiştir.

Kyklop ve Hekatonkheir türlerini geri çıkaran Kronos; bu türler ile baş edemeyince onları Tartaros’a hapsetmiştir. Kronos’un hükmettiği dönem Yunan mitolojisinde Altın Çağ olarak adlandırılmaktadır. Kronos; 12 titanlardan bir olan kardeşi Rhea ile evlenmiştir.

Yunan Mitolojisi Kronos Ve Zeus

Yunan mitolojisi Kronos; babasını hadım ederek yönetimin hâkimi olmuştur. Rhea ile evlenen Kronos’un; 6 eril ve 6 dişi olmak üzere 12 adet çocuğu dünyaya gelmiştir. Ancak annesi Gaia’nın kışkırtması ile babasını devirerek iktidarı ele geçiren Kronos; kendi kaderinin de aynı olmasından korkmaktadır. Bu yüzden kendi çocuklarını doğar doğmaz yutmaktadır.

Rhea; Kronos’un çocuklarını yutmasından bıkmıştır. Bu yüzden son çocuğu Zeus’u gizli bir yerde doğuran Rhea; yemesi için Kronos’a içinde kocaman bir taş olan bir kundak vermiştir. Taşı yutan Kronos çok rahatsız olmuştur ve bu yüzden kusturucu bir ilaç alır. Midesindeki taş ile birlikte yuttuğu diğer çocuklarını da kusar. Zeus ise kardeşleri ile birleşir ve Kronos’un iktidarını ele geçirmek için savaş açar.

Yunan mitolojisinde titanlar; tanrılardan daha güçlüdür. Zeus’un bu savaşı kazanmasını sağlayan ise; babasının hapsettiği Kyklop ve Hekatonkheir türünü kendi safında savaşa dahil etmesidir. Zeus; galip gelir ve 12 Olympos tanrısının lideri olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir