Yunan Mitolojisi İsimleri Nelerdir?

Yunan mitolojisi isimleri; Antik Yunan döneminden kalma Mythosların kaleme aldığı yazılar ile günümüzde bilinmektedir. Efsane ve destanları konu alan bu mitoloji; tanrılar, tanrıçalar, yaratıklar ve titanlardan oluşmaktadır. Yunan mitolojisinde bilinen altı tanrı ve 6 tanrıça bulunmaktadır. Khaos’dan dünyaya gelen 12 Titanın başı olan Kronos; Zeus, Demeter, Poseidon, Hera, Hades ve Hestia’nın babasıdır. Zeus; annesi Rhea’nın yardımı ile babası Kronos’u yenerek yönetimi eline almayı başaran baş tanrıdır.

Yunan Mitolojisi İsimleri Arasında Tanrılar Ve Tanrıçalar

Yunan mitolojisi isimleri; günümüze yazılı kaynaklar ve sanat eserlerinden aktarılmaktadır. Mythos adı verilen kişilerin kaleme aldığı hikâyeler ve destanların yön verdiği mitoloji; oldukça geniş bir anlatım alanına sahiptir. Tanrıların Tanrısı Zeus ise; Olympos’ta bulunan tüm tanrıların yöneticisidir.

Tanrıların kralı olan Zeus; gökyüzünü yönetmektedir. Poseidon; üç başlı mızrağı ile hem yaratma hem de yıkma özelliğine sahiptir. Denizlere ve depremlere hükmetmektedir. Afrodit’i sembolize eden birçok tasvir bulunmaktadır. Kuğu, deniz kabuğu ve güvercin bunlar arasında en bilinenleridir. Athena; bilgelik ve barışın tanrıçası olarak bilinmektedir.

Zeus’un en sevdiği kızı olarak bilinen Athena; Medusa’yı kıskanarak lanetleyen tanrıçadır. Kalkan, baykuş gibi birçok sembolü bulunmaktadır. Hestia; ailenin tanrıçası olarak bilinmektedir. Evde yanan ocak ateşi olarak sembolize edilen Hestia; Zeus’un kız kardeşidir.

Yunan Mitolojisi İsimleri Arasında Kırsal Tanrılar

Yunan mitolojisi isimleri arasında 12 adet Titan bulunmaktadır. 6 dişi ve 6 eril olarak dünyaya gelen Titanlar; Zeus’un önderliğinde ortadan kaldırılmışlardır. Titanların ortadan kalkması ile Olympos’a yeni bir düzen hâkim olmuştur.  Bu düzen ile birlikte ortaya 10 farklı kırsal tanrı türü çıkmıştır.

Bunlardan en bilineni olan Pan; çobanların tanrısı olarak bilinmektedir. Yarı keçi yarı insan olarak tasvir edilmektedir. Nympha; kırlarda, sularda ve ormanlarda yaşayan tanrıçalardır. Naiadlar; su ve dere kenarlarında yaşayan su perileridir. Harpialar; sirenlere benzemektedir. Ancak Harpialar kanatlıdır. Kasırga tanrıçaları olarak bilinen Harpialar; ölümü ve fırtınaları sembolize etmektedir.

Satyrler; ormanı koruyan bekçi cinlerdir. Yaşlanmış hallerine ise Silenos adı verilmektedir. Dryades; ağaç perilerine verilen isimdir. Hamadryadesle rise; Dryadeslerin kardeşleridir. Ağaçları ve ormanları korumakla görevlidirler. Erinysler ise; öç alma tanrıçaları olarak tasvir edilmektedir. Düzenin bozulmaması adına ağır cezalar veren Erinysler; merhametsizlikleri ile tasvir edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir