Yunan Mitolojisi Hades Kimdir?

Yunan mitolojisi Hades, yer altı ülkesinin efendisidir. Kardeşi Zeus’un baş tanrı olması ile Hades’in payına yer altı dünyası düşmüştür. Persephone ile evli olan Hades, diğer tanrılara göre daha karanlık bir hayat sürmektedir.

Yunan Mitolojisi Hades ve Bilinmeyen Özellikleri

Hades, kendi karanlık ülkesinde bir ışık bile görmeden yaşayan üç büyük tanrıdan biridir. Yunan mitolojisi Hades ve dünyası, üç ayrı bölümden oluşur. Ölüler ülkesine giriş kapısında ise Hades’in üç başlı köpeği nöbet tutmaktadır. Kerberos adlı bu köpek oldukça vahşi ve acımasız olup, oldukça da korkutucu bir görünüme sahiptir.

Hades, onu görünmez yapan bir miğfere ve bir ucu ölümü diğer ucu yaşamı simgeleyen iki uçlu bir asaya sahiptir. Hades’in Persephone’ye olan aşkını konu alan pek çok yapıt ve heykel bulunmaktadır.

Yunan Mitolojisi Hades Ve Persephone

Tanrılar tanrısı Zeus ve doğa tanrıçası Demeter’in kızı Persephone’nin gerçek adı Kore olarak bilinmektedir. Hades onu yeraltına götürüp karısı yaptıktan sonra Persephone adını vermiştir.

Hades Zeus’a, kızına olan aşkını itiraf edip, onu alıp Ölüler Ülkesine götürmeyi istediğini söyler. Zeus ise Hades’in bu isteğini kabul eder ve ortaklaşa bir plan hazırlar. Yunan mitolojisi Hades, her istediğini elde etmek istemesiyle bilinmektedir. Bu kapsamda Persephone’yi de Ölüler Ülkesine götürmek ister.

Persephone arkadaşlarıyla gezerken bir nergis çiçeği görerek yanına yaklaşır. Zeus, çiçeği oraya yerleştirerek kızına bir tuzak kurar. Persephone çiçeği koparması ile Hades, yerin içinden çıkarak onu kaçırır. Yeraltı dünyasına giden kıza, bir meyve ikram eder. Bu meyveyi yiyen Persephone, bir daha yeryüzüne çıkma hakkını kaybeder. Bunun sebebi ise, yer altı dünyasında bir yiyecek tadan kişinin bir daha yeryüzüne çıkamaması kuralıdır.

Bunu duyan Demeter, her yerde kızını aramaya başlar. Bereket tanrıçası olan Demeter, kızının yokluğunda tüm işleri bırakır ve dünyaya kıtlık gelir. Doğanın normale dönmesini isteyen Zeus ise, yılın belli bir bölümünde Persephone’nin yeryüzüne çıkmasına izin veriyor. Böylece doğa kendine geliyor. Kızına kavuşan Demeter ise, Persephone’nin yanında olduğu zamanlarda yeryüzüne ilkbaharı ve yazı, Hades’in yanına gittiğinde ise kışı getiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir