Yunan Mitolojisi Bereket Tanrısı Kimdir?

Yunan mitolojisi Bereket Tanrısı; Priapos olarak tasvir edilmektedir. Afrodit ve Dionysos’un birleşmesinden doğan oğlu Priapos; bereketi simgelediği gibi doğayı, kırları, denizleri ve hayvanları da simgelemektedir. Priapos; Lampsakos adlı şehrin hâkimi olarak rivayet edilmektedir. Afrodit’in yasak aşkından doğan Priapos; Hera tarafından çirkin olmakla lanetlenmiştir.

Priapos o kadar çirkindir ki annesi Afrodit tarafından 12 Olympos tanrılarının arasına kabul edilmemiştir. Bereketi simgelemesinin yanı sıra fiziki aşkı da simgelemektedir. Kırların, bahçelerin de koruyucusudur. Antik Yunan mitolojisinde herhangi bir olaya veya kaosa karışmamıştır. Balıkları, sürüleri ve arıları da koruyan Priapos; frigya şapkası takmış bir erkek olarak tasvir edilmektedir.

Yunan Mitolojisi Bereket Tanrısı Ve Doğumu

Yunan mitolojisi Bereket Tanrısı; şarap tanrısı Dionysos ve güzellik tanrıçası Afrodit’in oğludur. Dionysos Hindistan’a gittiği zaman Afrodit; bir başka aşığı Adonis ile aşk yaşamaya başlar. Bunu gören Hera; Afrodit’in sadakatsizliğine çok sinirlenmiştir. Dionysos’un Hindistan’dan dönmesinden sonra Afrodit; karnındaki bebeği doğurmak için Lampsakus’a gitmiştir.

Afrodit’i sadakatsiz davranışları yüzünden cezalandırmak isteyen Hera; Afrodit’in karnına dokunarak dünyanın en çirkin bebeğini doğurması için onu lanetler. Lampsakus’ta doğum yapan Afrodit ise bebeğin ne kadar çirkin olduğunu görünce oldukça şaşırır. Çünkü kendisi bir güzellik tanrıçadır ve bu kadar çirkin bir bebeği nasıl oldu da doğurdu anlayamaz. Priapos’un çirkinliği yüzünden Afrodit onu Olympos Tanrıları arasına kabul etmez. Priapos; eşek ile sembolize edilmektedir. Bazı kaynaklarda ise keçi olarak da tasvir edildiği görülmektedir. Kırların ve denizlerin koruyucusu olması sebebi ile Priapos’a; eşeklerin yanı sıra koyun, bal, süt ve balık gibi sunaklar hediye edilirdi.

Yunan Mitolojisi Bereket Tanrısı Ve Lotis

Yunan mitolojisi Bereket Tanrısı Priapos; eşeklerden nefret ederdi. Bu sebeple kendisi için kurban edilmesini isterdi. Eşekten nefret etmesinin sebebi ise; Hestia’ya tecavüz etmek için bir gece Hestia’nın uyuduğu yere gider. Bunu gören bir eşek ise anırarak Hestia’yı uyandırır.

Hestia’nın şiddetinden korkan Priapos ise çareyi kaçmakta buldu. Bir diğer rivayet ise; Poseidon’un kızlarından biri olan Lotis’e tecavüz etmek isteyen Priapos; gizlice ona yaklaşır. Bunu fark eden Lotis ise kendini Lotus ağacına çevirerek Priapos’un hainliğinden kurtulmayı başarır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir