Yunan Mitolojisi Aşk Tanrısı Kimdir?

Yunan mitolojisi Aşk Tanrısı; Yunan mitolojisinde Eros olarak tasvir edilmektedir. Aşk tanrısı olduğu gibi; şehvet ve cinselliğin de sembolü olan Eros; insanları birbirine aşık eden ok ve yay ile sembolize edilmektedir. Afrodit; kadınların erkeklere olan aşkını temsil ederken Eros; erkeğe duyulan aşkı temsil etmektedir. Yaratılıştan itibaren dünyada olan Eros; Gaia, Uranus ve Tartaros’un dördüncüsü olarak kabul edilmektedir.

Bazı kaynaklar ise Eros’un; Afrodit ve Ares’in yasak aşkından doğan oğulları olduğunu ileri sürmektedir. Üreme işlemi için de tapılan Eros; sonsuz üremeyi sağlayacak gibi tasvir edilmektedir. Mitolojide kanatlı olarak resmedilen Eros’un oku; insanları birbirine aşık etmeye yarasa da kendisine hiçbir faydası olmamaktadır. Bir rivayete göre; Zeus’un babası Kronos tarafından kanatlarının kesildiği anlatılmaktadır.

Yunan Mitolojisi Aşk Tanrısı Ve Psyche

Yunan mitolojisi Aşk Tanrısı Eros; ok ile insanları birbirine âşık etmekte ve böylece üremeyi sağlamaktadır. Ancak taşıdığı ok kendisi için herhangi bir fayda sağlamamaktadır. Sonsuz aşkı Psyche ile tasvir edilen Eros; yeryüzünde bulunan aşkın somut kanıtı olarak anlatılmaktadır. Psyche; Milet kralının kızları arasında üçüncü olan ve en güzel olandır.

Psyche o kadar güzeldir ki güzelliğini gören herkes aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in varlığını unutmaktadır. Bunu fark eden Afrodit; öfkesinden deliye döner. Eros’u çağırır ve Psyche’yi gelmiş geçmiş en çirkin yaratığa tutkuyla bağlamasını ister. Milet kralı bu haber karşında oldukça üzülse de tanrıçaya karşı gelmeyi göze alamaz ve kızını Dilek Dağında bir kayanın üzerine, yaratığın gelip alması için bırakır. Ancak oraya giden Eros; Psyche’ye âşık olur.

Yunan Mitolojisi Aşk Tanrısı Ve Psyche’nin Sonsuz Aşkı

Yunan mitolojisi Aşk Tanrısı Eros; gördüğü an aşık olduğu Psyche’yi sarayına getirir. Ancak Psyche’ye yüzünü hiç göstermez. Bu iki aşık bu sebeple daima karanlıkta birlikte olurlar. Ancak Psyche’nin kıskanç kardeşleri; aşık olduğu bu adamın bir yaratık olabileceğini o yüzden mutlaka yüzüne bakması gerektiğini söyleyerek Psyche’yi kandırırlar.

Bir gece Eros; Psyche’nin kollarında uykuya dalar. Sessizce kalkıp kandili bu adamın yüzüne tutan Psyche; gördüğü manzara karşısında büyülenir. Ancak Eros uyanır ve ihanete uğradığını düşünerek sarayı terk eder. Bunun üzerine Psyche; Afrodit’ten yardım ister. Afrodit; Psyche’ye yeraltında bulunan Persephone’nin kutusunu almasını emreder. Kutuyu aldıktan sonra açarak sonsuz bir uykuya dalan Psyche; Eros tarafından bulunur ve iyileştirilir. Eros ve Psyche; sonsuz aşklarına yeniden kavuşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir