Yunan Mitolojisi Aşil Kimdir?

Yunan mitolojisi Aşil; Yunan mitolojisinde dünyanın en büyük savaşçısı olmakla birlikte çeyrek tanrı olarak adlandırılmaktadır. Yarı tanrı bir baba ve bir su tanrıçasının birleşmesi ile dünyaya gelmiştir. Aşil yetiştirilmek üzere yarı at yarı insan olan Kheiron’a verilir. Kheiron; Sentorlar arasında en bilge olandır. Kheiron; Aşil’i birçok konuda eğitir.

Binicilik, at sürme, savaşmanın yanı sıra güzel konuşma, müzik gibi konularda da eğitilen Aşil; Kheiron tarafında ilik ile beslenir. Bu sayede oldukça güçlü olan Aşil’in tek zayıf noktası ise; sol ayak topuğudur. Öfkesi ve savaşçı ruhu ile bilinen Aşil; Troya Savaşının önde gelen isimlerinden olması sebebi ile birçok efsane ve mite konu olmuştur.

Yunan Mitolojisi Aşil Ve Ölümsüzlük Hikâyesi

Yunan mitolojisi Aşil; Troya Savaşında Yunan askerlerini komuta eden korkusuz ve cesur bir asker olarak tasvir edilmektedir. Aşil’i ölümlü kılan tek noktası ise sol ayak topuğudur. Yarı tanrı ve su perisinin birleşmesinden doğan Aşil; ölümlüdür. Annesi Thetis; oğlunun da kendi gibi ölümsüz olmasını istemektedir. Bu sebeple Aşil’i; ölümsüzlük nehri denilen Styx’e götürür. Küçük bir çocuk olan Aşil’i; sol ayağından yakalayarak nehre daldırır. Tüm bedeni ölümsüzlük ile taçlandırılan Aşil’in yalnızca sol ayak topuğu suya değmemiştir. Aşil; ancak sol ayak topuğundan vurulursa ölecek bir kahramana dönüşmüştür.

Bir diğer mite göre ise annesi Thetis; tüm çocuklarını ölümsüz yapabilmek için ateşin üzerine tutmaktadır. Diğer tüm çocukları yanarak can veren Thetis; Aşil’i ateşe tuttuğu an babası görür ve Aşil’i ölmekten kurtarır. Ancak sol ayağı yanmıştır. Kheiron; Aşil’in sol bacak kemiğinin yerine bir dev kemiği koyar. Bu sebeple Aşil; hızlı bir koşucuya dönüşmüştür.

Yunan Mitolojisi Aşil Ve Ölümü

Yunan mitolojisi Aşil; aşık olduğu Polyksena’ya ancak sol topuğundan vurulursa öleceğini açıklar. Güvendiği aşkı ise savaş sırasında vahşice öldürdüğü Troilos’un kardeşidir. Gizli bir plan yapan Polyksena; barış imzalaması için Aşil’i ikna eder.

Silahsız ve çıplak ayakları ile tapınağa gelen Aşil; Paris tarafından zehirli bir ok ile sol ayak topuğundan vurulur. Orada can veren Aşil’in yanı sıra Paris; tapınakta bulunan tüm rahipleri de öldürür. Troya Savaşında gösterdiği kahramanlık ile tasvir edilen Aşil’in ölümü; Yunan mitolojisinin trajik efsaneleri arasında en bilinenidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir