Yunan Mitolojisi Titanlar Kimlerdir?

Yunan mitolojisi Titanlar; mitolojinin yaratılış destanında yer almaktadır. Toprak ana ve Uranus’un birleşiminden doğan 6 dişi ve 6 erkeği sembolize etmektedirler. 12 Titanlar olarak bilinen bu tanrı ve tanrıçaların yanı sıra 3 Kyklop ve 3 Hekatonkheir de doğar. Ancak Uranus; tuhaf ve korkunç göründüklerini düşündüğü Kyklopları ve Hekatonkheirları tekrar toprak ana Gaia’nın karnına koyar.

Bu acı veren his karşısında oldukça öfkelenen Gaia; ilk oğlu Kronos’u kışkırtarak Uranus’e tuzak kurar. Babasını hadım etmesi ile bilinen Kronos; Titanların başıdır. Uranus’un toprağa saçılan kanından ise efsaneye göre; Orman Perileri, Gigantlar ve Erinsyler dünyaya gelir. Ayrıca denize düşen erkeklik organından ise; Afrodit’in doğduğu rivayet edilmektedir.

Yunan Mitolojisi Titanlar Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Yunan mitolojisi Titanlar; 6 dişi ve 6 erkek olarak bilinmektedir. 12 Titanın başı olan Kronos; Titanlara hükmetmesi ve zamanın tanrısı olması ile bilinir. Zeus, Poseidon, Demeter, Hestia, Hades ve Hera’nın babasıdır. Rhea; Kronos’un eşi olarak bilinmektedir. Dağları ve bereketi temsil eden Rhea; Kronos’u tahttan indirmesi için oğlu Zeus’a yardım etmiştir.

Yunan mitolojisinde İapetos; Atlas ve Prometheus’un babasıdır. Yaşamı ve ölümü simgelemektedir. Okeanos; Poseidon doğmadan önce denizlerin hükümdarı olarak bilinmektedir. Tethys; yer altı sularının ve nehirlerin tanrıçasıdır. Birçok peri kızı doğuran Tethys; Okeanos’un eşidir. Hyperion; Selene ve Helios’un babasıdır. Işığın tanrısı olarak bilinmektedir.

Theia; değerli olan tüm taşların tanrıçası olarak bilinmektedir. Phoebe; Ay’ı simgelemektedir. Bu sebeple karanlık ve gizemi temsil etmektedir. Koios; aklı temsil eden titandır. Themis; düzen ve sonsuz adaleti ile bilinen tanrıçadır. Mnemosyne; hatıra ve hafıza’yı sembolize eden titan olarak bilinmektedir.

12 Titanlar arasında yer alan Krios ile ilgili ise, bilinen herhangi bir bilgi yoktur. Titanlar; onun gücünden korktukları için hakkındaki her şeyi ortadan kaldırmışlardır. Bazı kaynaklara göre Savaş Tanrısı olduğu düşünülmektedir.

Yunan Mitolojisi Titanlar Ve Savaş

Yunan mitolojisi Titanlar; Kronos’un doğan tüm çocukları yutması üzerine Rhea; Zeus’u İda Dağında doğurur. Kronos’a ise kundağa sarılı bir taş yutturur. Midesine oturan taşı kusmak için annesi Gaia’dan bir ilaç alan Kronos; yuttuğu tüm çocuklarını da kusar. Böylece tüm kardeşler birleşir ve titanlara karşı Zeus önderliğinde bir savaş başlatırlar.

Bu savaşın sonunda yeni doğanlar Titanları yenerek liderliği kazanırlar. Titanların tanrılardan daha güçlü olmasına rağmen savaşı tanrıların kazanmasının sebebi ise; Uranus’un hapsettiği Kyklop ve Hekatonkheirlerin tanrılarında yanında savaşa dahil olmasıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir