Yunan Mitolojisi Şehirleri Hangileridir?

Yunan mitolojisi şehirleri, mitoloji ile ilgili araştırma yapan ve bu alana ilgisi olan pek çok kişinin merak ettiği konular arasında bulunmaktadır. Şehriler ve bölgeler ile ilgili hem gerçek hem de kurgusal olan bilgiler mevcuttur.

Yunan Mitolojisi Şehirleri Arasındaki Olympos

Kurgu olarak mitlerde geçen pek çok farklı yunan mitolojisi şehirleri bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Olympos Dağı’dır. Olympos Dağı, tanrıların yaşadığı yer olarak bilinmekle beraber, Zeus’un da tapınağının olduğu yerdir. Pek çok mitolojik eserde bu dağa her verilir. Adının sıkça duyulduğu bu yer, aslında Yunanistan’da bulunan bir dağdır.

Mitolojiye meraklı olan kişiler ve çeşitli yazarlar, Yunanistan’ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı’nın mitlerdeki dağ olduğuna ve geçmişte tanrıların orada yaşadığına inanmaktadır.

Yunan Mitolojisi Şehirleri Arasındaki Truva

Truva; mitolojik olaylara da konu olmuş Türkiye sınırları içerisinde yer alan antik bir kenttir. Hem yunan mitolojisi şehirleri arasından yer alan, hem de mevcudiyetini koruyan bu şehir, yunan mitolojisinde Troya olarak geçmektedir. Truva; Truvalı Helen için yapılan savaş ile ün kazanmış olmakla beraber, mitlerde daha farklı bir olay örgüsü mevcuttur.

Bir güzellik yarışması düzenlenen Truva’da, Truva prensi Paris, en güzel kadın olarak Afrodit’i seçmiştir. Bu durumu kıskanan ve gururuna yediremeyen Hera ise;  savaş tanrısı Ares ile bir işbirliği yaparak Truva Savaşı’nın gidişatında etkin rol oynamıştır.

Yarışmada hakem olan Paris, Zeus’un ona verdiği elmayı hangi tanrıçaya verirse, en güzel tanrıça unvanı o tanrıçaya ait olacaktır. Hera, Athena ve Afrodit, Paris’e çeşitli rüşvetler sunarak onu kendi taraflarına çekmeye çalışmışlardır. Paris ise en güzel tanrıça olarak Afrodit’i seçer. Buna karşılık olarak da güzeller güzeli Helen’in aşkını Afrodit’ten alacaktır. Bir gün Paris, Peleponnes’e gider ve Kral Menelaos’un konuğu olur. Dönüşte de Helen’i kaçırarak Truva’ya getirir. Helen ise kralın karısıdır.

Buna çok sinirlenen kral, hemen Truva’ya bir sefer düzenler. Burada Hera, işe karışarak Ares ile birlik olur. Truva’nın düşmesine ve herkesin ölmesine sebep olan Hera, böylece Paris’ten intikamını alır. Mitoloji şehirleri arasında bulunan Truva, savaşın kazanılmasında etkin rol oynayan Truva Atı ile meşhur olarak hem filmlere hem de romanlara konu olmuştur.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir